; Çocuk Sevme Sanatı • Uzman Pedagog Zeynep Şimşek Karataş

Çocuk Sevme Sanatı

11 Kasım 2017
Yayınlanan Genel
11 Kasım 2017 Pedagog Zeynep Şimşek

Çocuk Sevme Sanatı




Sevmek, kişilerin birbirleri arasında oluşturdukları bilinçli, olumu bir bağdır. Sevgi bir ihtiyaçtır. Herkesin sevgiyi ifade etme ve sevgiyi talep etme şekli farklılık gösterir.

Sevginin ifade edildiği en güzel ve güvenilir ortamda aile içinde olandır. Özellikle ebeveynlerin çocuklarına duydukları sevgidir ve sevgiyi gösterme şeklidir. Buradan yola çıkarak ailelerin çocuklarını sevmeleriyle ilgili birkaç uyarı yapmayı doğru buluyorum.

Çocuğumu nasıl sevmeliyim?

Çocuğumu nasıl seveceğime siz mi karar vereceksiniz? dediğinizi duyar gibiyim. Elbette tam anlamıyla  karışmak değil, ama çocuğunuzun sosyal  gelişimi açısından öneminden bahsetmekte yarar var. Son zamanlarda çokça karşıma çıkan sosyal medyada paylaşılan yerli ve yabancı basında çocuklarıyla farklı pozlar veren aile bireyleri… Aşkımla(çocuğu) lunapark keyfi, dudak dudağa poz vererek ‘ bal dudaklım’… gibi. Bu davranış çocuklarını çok sevdiklerini gösterme çabası mı, nasıl gösterdiklerini sergileme çabası mı? Nasıl olursa olsun birisi özel hayat ihlaline diğeri de, mahremiyet duygusunu zedeliyor. Çocukları dudaklarından öpmek, özel bölgelerini temizlemek vs. dışında fazlaca dokunmak hatta öpmek. Aşkım, sevgilim gibi hitaplar belirlemek, onur zedeleyici lakaplar takmak, zorla fotoğraf çekmek ve sosyal medyada paylaşmak. Bunlar çocukları psikolojik olarak yanlış yönlendirmelere itecek davranışlar.

Biraz daha açmak gerekirse, çocuğunuz biraz büyüdüğünde sizi dudağından öpmek istese ya da yabancı birini öpmek istese asla normal karşılamayacaksınız o halde bu doğru bir sevgi gösterisi değildir. Bu durum hitaplar için de geçerli. Yine çocuğunuza senin özel yerlerine bir başkasının dokunmasına izin verme dediğinizde o zaman ‘sen neden dokunuyorsun?’ diyebilir.  Ya da bir yabancı dokunduğunda bunu normalleştirebilir. O  da bir başkasına bunu yapabilir. Büyüme çağında dikkat çekmek istediği bir yaşta sosyal medya da fotoğraf paylaşmasını istememeniz yine bir çatışmaya ve kavram karmaşası yaşamasına neden olacaktır.  Her ebeveyn çocuğunun sevgisini en yoğun ve doğru şekilde hissettirmek ister. Ancak, doğru beden dili ve yerinde sözcük kullanarak yapmakta yarar var.

İlginizi Çekebilir:  Reytingin Kurbanı Çocuklar

 

Bir önceki yazımız olan Parmak Emme Davranışı başlıklı makalemiz 10 yaşındaki çocuğun parmak emmesi, 2 aylık bebek el emmesi ve 2 aylık bebek parmak emmesi konularından bahsediyor, okumanızı öneririm.




Contact

İLETİŞİM

Çocuğunuzun Gelişim Değerlendirmesini Yaptırmak İçin İletişime Geçin

0 (536) 404 84 22

Contact

Bir önceki yazımız olan Parmak Emme Davranışı başlıklı makalemiz 10 yaşındaki çocuğun parmak emmesi, 2 aylık bebek el emmesi ve 2 aylık bebek parmak emmesi konularından bahsediyor, okumanızı öneririm.

İlginizi Çekebilir:  Parmak Emme Davranışı
Mesaj Yaz
Nasıl Yardımcı Olabilirim?