; Çocukluk Döneminde Masturbasyon • Uzman Pedagog Zeynep Şimşek Karataş
11 Kasım 2017 Pedagog Zeynep Şimşek

Çocukluk Döneminde Masturbasyon




Masturbasyonu, genital bölgeyi tekrarlayıcı uyarma davranışı olarak tanımlayabiliriz. Benlik, mülkiyet ve cinsiyet kavramı 3 yaşında   oluşmaya başlar.  Bu davranış çocukluk döneminin bir parçası olarak kendini tanıma aşamasında  ortaya çıkabilir. Örneğin; genital bölgedeki bir hastalık (mantar, enfeksiyon), bunun yanı sıra dar giysiler, oyun esnasındaki bir hareket ya da uzun süre çişini tutup sonrasında tuvalete gitme gibi etkenler bu bölgedeki hassasiyeti  fark etmelerine neden olabilir. Çocuk bunu oyun haline getirebilir ve devam ettirmek isteyebilir.

Bu davranış ileride cinsel hayatını, ruh sağlığını, fizyolojik yapısını etkileyecek bir durum mudur?

Bu durum  4 yaşında yoğunlaşan, 6 yaşından ergenliğe kadar şiddetini azaltan bir davranıştır. Çocuk cinsel ilişkiye girmeyi düşünerek bunu yapmaz. Bu davranışı yeni keşfettiği için  tekrarlamak isteyecektir. Yeni bir oyuncakla  bir süre sıkılmadan oynaması ya da bebeklik döneminde parmağını emmesi gibi davranışlardan farksızdır. Yukarıda da belirtildiği gibi bu davranış, gelişimin, kendini tanımanın bir parçası olarak yaşanıp giderse bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak çocuğu dış dünyadan koparacak şekilde oyuna ayırması gereken zamanı ve enerjiyi yalnız kalarak bu davranışa ayırmasına neden oluyorsa problem var demektir.

Bu davranışın bir kaç nedeni olabilir:  Uyaran eksikliği, duygusal yoksunluk, dikkat çekme ihtiyacı.

Peki bu davranış karşısında ebeveynlerin tutumu ne olmalıdır?

  • Genital bir hastalıktan mı kaynaklı öncelikle bu belirlenmelidir, öyleyse tedavi edilmelidir.
  •    Yaptığının ayıp, günah olduğunu söyleyerek utandırıcı ya da suçluluk duygusuna neden olan ifadeler kullanmaktan kaçınmak gerekmektedir. Bu tepkiyle karşılaşan çocuk yalnız başına iken bu davranışı sürdürür ve devam ediyor olduğunu gözlemlemek zorlaşabilir.
  •  Akranlarıyla hem daha fazla zaman geçirebileceği (okul, park gibi) hem de enerjisini sağlıklı aktivitelere yöneltebilmesi sağlanabilir. Duygusal yoksunluk nedeniyle oluşması ilk bakışta ebeveynlere itici gelebilir, çünkü her anne-baba çocuğuyla ilgilendiğini düşünür, ancak her çocuğun beklentisinde farklılıklar vardır. Çocuğun ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte bir iletişim ve ilgi seviyesi belirlenmeye çalışılmalıdır.
  •   Uykuya dalma aşamasında sıklaşan bu davranışı engellemek için, çocuğun yaşına uygun bir masal anlatarak huzurlu bir şekilde uykuya dalması sağlanabilir.
  •   Çocuk yakın çevresinin ilgisini bu davranışla çektiğini fark ederse davranışı bilinçli olarak sürdürebilir. Bir süre pekiştirmemek adına davranış görmezden gelinebilir. Böyle bir durumda fark ettirmeden çocuğun ilgisini başka bir etkinliğe yöneltmek basit ama işe yarar bir tutumdur.
İlginizi Çekebilir:  Çağımızın Yeni Bağımlılığı: İnternet ve Medya

Bir önceki yazımız olan Okul eksiklerini tamamladınız, ama çocuğunuz gerçekten hazır mı? başlıklı makalemiz çocuğum 1 sınıfa hazır mı, çocuğum ilkokula hazır mı ve çocuğum okula hazır mı testi konularından bahsediyor, okumanızı öneririm.

, , , ,



Contact

İLETİŞİM

Çocuğunuzun Gelişim Değerlendirmesini Yaptırmak İçin İletişime Geçin

0 (536) 404 84 22

Contact

Bir önceki yazımız olan Okul eksiklerini tamamladınız, ama çocuğunuz gerçekten hazır mı? başlıklı makalemiz çocuğum 1 sınıfa hazır mı, çocuğum ilkokula hazır mı ve çocuğum okula hazır mı testi konularından bahsediyor, okumanızı öneririm.

İlginizi Çekebilir:  Okul eksiklerini tamamladınız, ama çocuğunuz gerçekten hazır mı?
Mesaj Yaz
Nasıl Yardımcı Olabilirim?