; Oyun Terapisi • Uzman Pedagog Zeynep Şimşek Karataş

“Kuşlar Uçar, Balıklar yüzer, Çocuklar oyun oynar.”
Garry Landrenth

Oyunu çocukların kelimeleri gibi düşünebiliriz. Çocuklar gerçek hayatta ifade etmekte güçlük çektikleri düşünce duygu ve davranışları oyun esnasında yeniden yaşantılayarak problemlerini kendi başlarına çözme olanağı bulur. Gerçek hayattaki problemlerini çocuğun oyununda gözlemlemek mümkündür. Oyun, çocuğun iç dünyasının yansıması olarakta düşünülebilir. Oyun, çocuğun algıladığı dış dünya ve çocuğun iç dünyasının bir bileşimi gibidir. Bu nedenle çocuklar için çok önemlidir çocukların kendilerini ve dış dünyayı keşfetme sürecini kolaylaştırır.

Oyun Terapisioyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirme sürecinde terapistinde çocuğa eşlik ettiği bir terapi yöntemidir.

Oyun terapisinin evde oynanan oyundan farkı terapist ve çocuk arasında kurulan bağ ve terapistin çocuğu herhangi bir değerlendirmeye tabii tutmadan güvenli sınırlar çizerek koşulsuz kabul süreci içinde çocuğun duygusal problemlerini ifadesini kolaylaştırma ve bu problemlerin çözümü için uygun ortam yaratmasıdır. Böylelikle çocuk birey olarak sorunlarını çözümü konusunda kolaylıkla harekete geçebilir.

Oyun terapisinin etkili olduğu psikolojik problemlerden bazıları şöyledir;

Özgüven sorunları, Kaygılar, kızgınlık, endişe, korkular ve üzüntü, ayrılma korkusu, Uyku, yeme, tuvalet sorunları, davranışsal gerileme, Travmatik bir olayın ardından yaşanan sorunlar (Travma Sonrası StresBozukluğu), Dikkat eksikliği ve DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu), Çocuklarda görülen saldırganlık (kendine veya başkasına zarar verme)ve öfke kontrol sorunları, Dürtüsellik / Impulsivite, Konuşma bozuklukları, Sosyal gelişim sorunları(utangaçlık ve içe kapanıklık), Fiziksel nedeni olmayan psikolojik ağrılar (baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı vb.), ailede yaşanan değişikler boşanma sonrasında yaşanılan sorunlar vb…

Yararlanılan Kaynak:

Landreth, G.(2012). Play Therapy:The Art Of Relationship 3rd.ed[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Contact

İLETİŞİM

Çocuğunuzun Gelişim Değerlendirmesini Yaptırmak İçin İletişime Geçin

0 (536) 404 84 22

Contact
Mesaj Yaz
Nasıl Yardımcı Olabilirim?