Çocuklarda Korku

shapeshape
Çocuklarda Korku

3-5 yaş aralığı korkunun en yoğun görüldüğü dönemdir. Bu dönemde canavar, hayalet, yaratık, karanlık, yalnız kalma, gök gürültüsü, yüksek ses, sesli mekanizmalı oyuncaklar gibi somut unsurların ağırlıkta olduğu korkular yaşanırken, 6 yaş sonrasında daha soyut korkular yaşanabilir; böcek korkusu, hayvan korkusu, sosyalleşme, okul korkusu, başarısızlık, kalabalık ortam vb. gibi...

Model Alarak Öğrenme: Korkunun Genetik Geçişi

Öğrenme yöntemlerinden biri olan model alarak öğrenme, aile bireylerini gözlemleyerek ve onları taklit ederek olur. Bu duruma “Korkunun genetik geçişi” demek mümkündür. Aslında ebeveyninden birinin bir nesne ya da duruma karşı bir korkusu varsa ve çocuk bunu gözlemlediyse, korkuyu öğrenme ve taklit etme ihtimali yüksektir.

Hayvan Korkusu

Ebeveynin hayvanlara karşı tutumu çok önemlidir. Eğer ebeveyn çocuğu bir hayvanla tehdit ediyorsa ya da konuşmalarında kendi korkusunu yansıtıyorsa, bu sonuç ortaya çıkmış olabilir. Tabii ki çocuğun kötü deneyimleri de muhtemel nedenler arasındadır.

Karanlık Korkusu

Bir yetişkine çok normal gelen görseller ya da içerikler, çocukları olumsuz etkileyebilir. Örneğin kimi masallar masum görünmesine rağmen, çocuğu travmaya uğratacak korku unsurları içerirler.

YAPIN: Çocuğunuz Çok Korkuyorsa Yapılması Gerekenler

“Bu çizdiğin canavar kendini nasıl hissediyor olabilir?”

“Herkes ondan korkuyor ya, ne düşünüyor olabilir?”

“Bu canavarı çizen sensin, yani senin ortaya çıkardığın oyuncak gibi bir şey, bir kukla. Onu istediğin gibi konuşturabilirsin.” gibi mesajlar vermeniz yararlı olacaktır.

YAPMAYIN: Çocuğunuz Çok Korkuyorsa Yapılmaması Gerekenler

Çocuğunuzun geleceği sorunlarına nasıl yaklaştığınıza bağlı.

Ücretsiz gelişim değerlendirmesi için hemen iletişime geçin.

İletişime Geç