Yalnız Yatamayan Çocuk

shapeshape
Yalnız Yatamayan Çocuk

"Çocuklar ne zaman yalnız yatmalıdır?" sorusuna verilebilecek kesin bir cevap yok. Çünkü bu durum, çocuğun ve ebeveyninin konforuna ve hazır olmasına göre karar verilecek hassas bir konudur. Eski dönemlere de baktığımızda, çocuğun bir beşiği olurdu. Çocuk doğduğu andan itibaren oraya yatırılır ve anne emzirmek için kucağına alarak bebeğini beslerdi. Buradaki amaç, çocuk çok küçük olduğu için ebeveynin uyurken farkında olmadan ona zarar verme olasılığını ortadan kaldırmaktı. Günümüze geldiğimizde ise ebeveynler uykularının bölünmemesi için bebekleriyle birlikte yatıyor ve emme süreci bitene kadar bebekleriyle uyumayı tercih ediyor.

Olması gereken, bebeğin 6 aya kadar ebeveyniyle aynı odada farklı yatakta, farklı yatak derken anne ve bebeği bir aparatla ayıran yataklar var. Bunlar tercih edilebilir. En geç 2 yaşından sonra da ayrı odada yatmasıdır. Eğer beslenme şekli anne sütü ile değilse öncesinde de ayrı odada yatması psikolojik açıdan bir sakınca doğurmayacaktır. Bu yol hem çocuğun bireyselleşmesi adına hem de ebeveynin çift olarak sürdüreceği yaşantının sağlıklı olması için en doğrusudur.

Bir diğer önemli konu ise, çocuk büyük olmasına rağmen ebeveyniyle yatmak istiyorsa, bu isteğin ardında herhangi bir nedenle çocuklarıyla yeterince vakit geçirmeyen ebeveyn tutumu olabilir. Karanlık korkusu, canavar ya da hayvan korkusu, kardeş kıskançlığı da bu isteği tetikleyebilir. Çocuğun duygusal ihtiyaçları karşılandığında birlikte yatma isteği de kontrol edilebilir. Bunu anlamak için iyi bir gözlemci olmak ve çocukla ne kadar, nasıl zaman geçirildiğini not alarak farkındalık yaratmak gerekir.

Yapın

Yapmayın

Yukarıdaki önerilerden sonuç alamazsanız ücretsiz değerlendirme seansı almanız çocuğunuzun geleceği için çok önemlidir.

Hero Banner
Minnettarım

Zeynep hocam tüm sorunlarımızı çözdü, çocuğumuz kendini buldu. Kesinlikle tavsiye ederim.

D. K.

Instagram