; Makaleler • Uzman Pedagog Zeynep Şimşek Karataş

ÇOCUĞUM HİPERAKTİF

Yaramaz çocuk ve hiperaktif çocuğu art arda yazmayı tercih etmemin nedeni ikisi arasındaki farkı daha rahat görebilmeniz içindir.

Hiperaktivite, nörogelişimsel bir bozukluktur. Genetik geçişi vardır. Bu çocuklar aşırı hareketli, yerinde duramaz ve dürtüsel davranışları yüksektir. Bu çocuklar da toplumda “yaramaz çocuk” olarak değerlendirilir ama aslında bu durum başlı başına konsantrasyon, dikkat, dürtü kontrol bozukluğudur. Genellikle ilkokul çağında belirgin olarak ortaya çıkar. Bunun nedeni ise … Devamını Oku

YAPIN

  • Çocuğa tanı konması için bir uzmana başvurmalısınız.
  • Doğru sınırlar koymak, doğru davranış kalıpları belirlemek ve uygulamak için mutlaka uzman yardımı alın.
  • Sosyalleşmesi için yaşıtlarıyla aynı ortamda bulunmasını sağlayın.
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

  • Büyünce geçer.” demek çözüm yöntemi değildir.
  • Sürekli tenkit etmeyin, dürtüsel olduğunu unutmayın.
    Tüm Maddeleri Oku

Püf Noktaları ve Öneriler

Bu, kendiliğinden ortadan kaybolacak ya da büyüdüğünde geçecek bir hareketlilik çeşidi değildir. Bu dönemde tedavi edilmeyen ve doğru yönlendirilmeyen çocuklar … Devamını Oku

BOŞANMA VE ÇOCUK

Anne ve baba artık birbirini sevmediğinde ve ayrı yaşamaya karar verdiğinde, çocuk sanki dünyası alt üst olmuş gibi hissedebilir. Çocuğun hissettiği üzüntü seviyesi, çiftin nasıl ayrıldığına, çocuğun yaşına, konuyu ne kadar anlayabildiğine ve ebeveyninden, ailelerinden ve arkadaşlarından aldıkları desteğe bağlı olarak değişebilir.

18 ay ila 6 yaş arası çocuklarda gelişimsel gerilemeler olabilir. Tuvalet eğitimi kazanmış olmasına rağmen alt ıslatma, parmak emme, öfke nöbetleri ve benlik gelişim sürecinde de olduğu için kendini boşanmadan sorumlu hissetme gibi duygusal etkiler de gösterebilir.

Okul çağındaki çocuklarda akademik başarısızlık, içe kapanma, yalnızlık hissi görülebilir. Ergenlik döneminde ise, anne ve baba kendi yaşantılarına dalarak … Devamını Oku

YAPIN

  • Çocuklarınızın hâlâ onları seven ebeveynleri olduğunu hatırlamalarını ve onlarla ilgilenmeyi ve önemsemeyi sürdüreceğinizi bilmesini sağlamalısınız.
  • Çocuklarınızı kendi endişelerinden koruyun. Olanların sorumluluğunun çocukların değil sizinle alakalı olduğunu açıkça belirtin.
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

  • Çocuğunuzdan taraf tutmasını istemeyin: “Kiminle yaşamak istersin?” gibi sorular sormayın.
  • Çocuğunuza diğer ebeveynin ne yaptığıyla ilgili meraklı sorular sormayın.
    Tüm Maddeleri Oku

Püf Noktaları ve Öneriler

Hayatınızda mümkün olduğunca az değişiklik yapın. Bu, çocuğunuzun, zorluklara rağmen sevdiklerinin hala onları önemsediğini ve hayatın makul … Devamını Oku

ÇOCUĞUM HIRSIZLIK YAPIYOR

Hırsızlığı bir davranış problemi olarak değerlendirmek için eylemi gerçekleştiren çocuğun yaşı oldukça önemlidir. Çünkü okul öncesi dönemdeki çocuk, sahip olma dürtüsüyle hareket eder. Bilgi ve anlayış eksikliğinden kaynaklı olarak okul öncesi çocukların … Devamını Oku

YAPIN

  • Çocuk model alarak öğrenir. Düşünün, bu konuda çocuğun yakınında yanlış bir model var mı?
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

  • Sürekli suçlamayın, eşyalarını kontrol etmeyin, en azından bunu o asla bilmesin. Herkes güvenilme şansını bir kez daha kazanmak ister.
  • Şiddet ve benlik saygısını düşürecek cezalardan kaçının.
    Tüm Maddeleri Oku

Püf Noktaları

Kendinizi suçlamayın. Hırsızlığın başlangıcı sizinle ve ebeveynliğinizle ilgili değil. Bu, çocuğunuzla ve sorunlarını çözmek için seçtiği … Devamını Oku

ÇOCUĞUM YALNIZ OYUN OYNAYAMIYOR

Sürekli bir grubun içinde oyun üretmek istemek ya da sadece ebeveyni ile oyun oynama isteği, ebeveyninden ayrı kalamama, ebeveynin onu yönlendirmesini istemesi gibi durumlar belirtiler arasında olabilir. Her davranış gibi bu davranışında arka planındaki duyguya dönüp bakmamız gerekir. Yaptıklarından emin olmayan, kurduğu oyunu güzel bulmayan çocuklar vardır. Çocuğun sadece belirli bir arkadaşı veya ebeveyniyle oynadığı oyundan keyif alması … Devamını Oku

YAPIN

  • Oyunlarda ve sorumluluklar verirken başarılı olmasını destekleyin ve küçük övgülerle cesaretlendirin.
  • Yaptığı oyunlarda ayrıntıları övün. “Aaa bebeği arabaya bindirmen harika bir seçim olmuş!” gibi…
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

  • “ Yalnız başına oyun oyna.” demek yerine bir ürün elde etmesini ya da bir şey inşa etmesini sağlayacak oyuncaklar alabilirsiniz.
  • Oyun oynarken oyunlarına müdahale etmeyin.
    Tüm Maddeleri Oku

ÇOCUĞA SINIR KOYMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Sınırlar, erken çocukluk döneminde çocuğunuzun kendi kendini kontrol etmeyi öğrenmesi için, neyin kabul edilebilir olup, neyin olmadığını öğrenmesine yardımcı olmak için kullanılmalıdır. Küçük çocukların istedikleri şeyi istedikleri an elde etme eğilimi vardır, bu nedenle sizi bekleyen bazı zorluklar olabilir. Vazgeçmeyin, kararlı olmalısınız. 

Ebeveyn olarak kendinizi şu konuda ikna etmelisiniz. Sınır dediğimiz şey, sadece disiplin sağlamak için uygulanmaz. Aynı zamanda çocuklara … Devamını Oku

YAPIN

  • Okul öncesi dönemde çocuğunuzdan ne beklediğinizi bilin ve çocuğunuza söylemeden önce ebeveyn ve eş olarak bu konular üzerinde anlaşın. 
  • Çocuğunuzun neler yapabildiğini ve henüz ne yapamayacağını bilmek de yararlıdır.  Gelişim özelliklerini bilmek önemlidir. Nasıl etkili bir şekilde disipline edileceğini ve işbirliğini teşvik etmeyi öğrenmek de yardımcı olur.
  • Bir limit belirlediğinizde, limit ne olursa olsun, tutarlı olmak çok önemlidir. 
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

Püf Noktaları ve Öneriler

Kuralları uygulamada yardımcı olması için bir kaç cümle önerisi paylaşacağım:

Güvenlik için sınır belirlerken kullanacağınız cümleler … Devamını Oku

SÜTTEN KESME NASIL OLMALIDIR?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer sağlık kuruluşları, bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayında tamamen anne sütü ile beslenmelerini ve en az iki yaşına kadar tamamlayıcı gıdalar olarak bilinen diğer yiyeceklerin yanında anne sütü içmeye devam etmelerini önermektedir.

Bunun nedeni anne sütünün sadece yiyecek olmamasıdır. Çocuğunuz endişeli veya yorgunsa doğal bir sakinleştirici, aynı zamanda  bağışıklık artırıcı bileşenler içerir. 

Bu nedenle anne ile bebeğin arasında sıkı bir bağ vardır. Aniden kesmek uygun değildir,  bebekte yoksunluk ve terk edilme kodlarının yerleşmesine neden olur.

YAPIN

  • Eğer psikolojik ve fiziksel olarak gerçekten yönetemiyorsanız, sağlık problemleriniz varsa, memeden kesmeye başlayabilirsiniz. Annenin huzuru ve psikolojisinin iyi olması da süt kadar kıymetlidir.
  • Bebek aşamalı olarak memeden kesilmelidir,  günde bir kez emzirmeyi kesip, yerine bir  mama koyarak başlayabilirsiniz.
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

  • Ek besine başladıktan sonra anne sütünün faydası azalır.” bilgisi yanlıştır. Anne sütü geldiği sürece bebeği besleyebilir.
    Tüm Maddeleri Oku

Püf Noktaları ve Öneriler

Anne sütünü keserken oyun oynamaya, dokunsal temaslara çok dikkat etmelisiniz. Sizin bu sürece … Devamını Oku

ÇOCUĞUM NEDEN SÜREKLİ AĞLIYOR?

Çocuğunuzun sürekli ağlıyor olması sizin için can sıkıcı olabilir. Bir an çok mutluyken, bir dakika sonra ağlamaya başlıyor olabilir. Çok hareketli bir ortamda hareketsiz kalmak isteyebilir ama yorulduğu halde kendini durduramaması bile ağlamasına neden olabilir. Çocukların duygu geçişleri hızlıdır ama duyguları düzenlemek onlar için oldukça zordur.

Çocuğunuz anlaşılmadığını … Devamını Oku

YAPIN

  • Dokunsal teması arttırın. 
  • Onun duygularını aynalayın. Örneğin; “Şimdi üzgünsün. Ağlıyorsun. Evet çok kızdın.” gibi…
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

  • İnatlaşmamalısınız. Onun yerine seçenekler sunun. 
  • Üstünü değiştirmemek için ağlıyorsa mücadele etmeyin. Yine dikkatini dağıtacak seçenekler sunun. Örneğin, “Kırmızı pijamanı mı giymek istersin, sarı olanını mı?” gibi.
    Tüm Maddeleri Oku

Püf Noktaları ve Öneriler

Ağlama sesini kayıt edebilirsiniz. Bunu ona dinletebilir ve üzerine konuşabilirsiniz. Ağlamak istediğinde hangi … Devamını Oku

ÇOCUKLUKTA GÜVENLİ BAĞLANMA NEDİR, NASIL OLMALIDIR?

Güvenli bağlanma dediğimiz şey, çocuğun annesiyle girdiği bir ortamda özgürce keşif yapabiliyor olmasıdır. Bir süre sonra anne ortamdan ayrılsa dahi sadece biraz üzülebilir ama annesi geri geldiğinde sevinç ve coşku yaşayacaktır. Yani güvenli bağlanan çocuk annesinin geri geleceğinden emin olan çocuktur. Bazı ebeveynlerin sordukları soru şöyledir. “Bir gün boyunca beni görmemiş olmasına rağmen geri geldiğimde ağlıyor, vuruyor. Bunun nedeni nedir?” Bu, “güvensiz bağlanma” demektir. Çocuk, ebeveyninin … Devamını Oku

Bu yazıda “yap” ve “yapma” bölümleri yerine metinlerle örneklendireceğim ve kendi durumunuza uygun olarak “yap” ve “yapma” kısımlarını siz belirleyebileceksiniz.

Öncelikle güvenli bağlanma yaşam boyu devam eder. Bu bilgiden yola çıkarak, bebeğin-çocuğun size ilettiği mesajları doğru anlamalısınız. Örneğin, gece ağlayarak uyanan bebeğin altı ıslanmış, acıkmış olabilir ama bunların dışında gece, günün yansımasıdır. Gün içinde yaşadığı … Devamını Oku

ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?

Bir çocuğun okula hazır olması demek, aşağıda birer maddeyle örneklemeye çalıştığım gelişim alanları açısından hazır olması demektir. Bunlar; fiziksel, bilişsel, psiko-motor, sosyal ve duygusal gelişim alanlarıdır.

Çocuğun; 

  • Kalem tutarak temel bazı çizimleri yapabilecek kadar ince motor becerisinin gelişmiş olması,
  • Tuvalet eğitimini tamamlamış ve kişisel temizliğini yapabiliyor olması,
    Tüm Maddeleri Oku

YAPIN

  • Okulun açılmasından en az 1 hafta önce uyku düzenini sağlayın.
  • Okul alışverişini birlikte yapın.
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

  • Kullandığınız kelimelere dikkat etmelisiniz. Olumsuz geribildirimler vermemelisiniz.
  • Okul sürecinin nasıl işlediğini anlayabileceği ve kaygılanmayacağı şekilde anlatmak en önemli adımdır. 
    Tüm Maddeleri Oku

Püf Noktaları ve Öneriler

Bu fiziksel ve psikolojik tüm bu hazırlıklara rağmen, 1 ay sonunda çocuğunuz okula hala alışamadıysa, “Karnım ağrıyor, hastayım.” gibi bahaneler üretiyorsa, kaygısı fobiye dönüşmüştür diyebiliriz. Fobinin yukarıda bahsettiğim gibi özellikle anneyle olan bağımlı ilişkisi dışında başka … Devamını Oku

ÇOCUKLUKTA DİN EĞİTİMİ

Ahlâk eğitimi çocuk doğduğu andan itibaren başlar. Ancak din eğitimi için belli bir yaş gözetilmelidir. Ahlâk eğitimi aslında son zamanlarda sıkça duyduğumuz değerler konusuyla paraleldir. İyi insan olmak, hak gözetme, toplumun değer yargıları içinde davranma, saygılı olmak, yalan söylememek gibi birçok değeri kapsar. Ailelerin çocuk doğduğu andan itibaren kendi yaşam şekilleriyle çocuklara farkında olmadan verdikleri bir eğitim şeklidir.

Çocuk soyut düşünme becerisine sahip değilse, ki bu 11 yaş sonrasını işaret eder … Devamını Oku

YAPIN

  • Kendi inanç sisteminizi gözden geçirin. Bazen ebeveynler kendi yaşamlarında başarı elde edemedikleri konuları çocuklar üzerinde düzenlemek eğilimindedirler. Eğer dini kaideleri yerine getirmiyorsanız, çocuğunuzun da bunu yapmama ihtimali vardır.
  • Dua etmek, namaz kılmak, camiye gitmek gibi dini törenleri gözlemlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Herkesin inancına, görüşüne saygılı olmayı öğretmelisiniz.
    Tüm Maddeleri Oku

YAPMAYIN

  • İbadet etmeye zorlamayın.
  • Korkutmayın. Fiziksel veya psikolojik şiddete maruz bırakmayın. Bu şekilde amacınızdan çok daha fazla uzaklaşırsınız.
    Tüm Maddeleri Oku
Contact

İLETİŞİM

Çocuğunuzun Gelişim Değerlendirmesini Yaptırmak İçin İletişime Geçin

0 (536) 404 84 22

Contact
Mesaj Yaz
Nasıl Yardımcı Olabilirim?